sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Kirja-arvostelu Dan Brownin Murtamaton Linnake -kirjasta

Luin taas kerran erään Dan Brownin kirjoista, nimittäin kirjan nimeltä Murtamaton linnake (engl. Digital Fortress). Kirjassa on 414 sivua. Se on julkaistu suomeksi vuonna 2007, vaikka kirja on julkaistu alkuperäiskielellä jo 1998.

Kirjan keskeisimmät tapahtumapaikat ovat NSA (National Security Agency) ja sen kryptologian osasto sekä Espanjan Sevilla, jossa eräs päähenkilöistä yrittää löytää salausavaimen, mutta siitä lisää myöhemmin. NSA:lla on huippukoodinmurtajakone TRANSLTR, joka murtaa yleensä koodit 6-10 minuutissa. Ensei Tankado kehittää kuitenkin murtumattoman koodin, jota kone yrittää purkaa koko kirjan ajan. Se on kuitenkin virus, joka uhkaa tuhota koko NSA:n päätietokannan. Tankado on kuitenkin kehttänyt salausavaimen, joka estää viruksen toiminnan ja keskeyttää sen tuhotyöt.

David Becker on yliopistossa kielten professorina. Hän on myös NSA:n pääkryptologi Susan Fletcherin sulhanen. NSA:n apulaisjohtaja Strathmore palkkaa hänet etsimään salauskoodin Espanjasta, jonne Ensei Tankado sen on mitä luultavimmin piilottanut. Siis, Ensei Tankado kuolee kirjan alussa ja antaa pois kultasormuksen, jossa epäillään olevan viruksen salausavain. Beckerin tehtävä on saada haltuunsa tuo sormus. Silläaikaa Susan yrittää selvittää koodia.

Kirja on aivan superjännittävä, kuten muutkin Brownin kirjat. Aloitin lukemisen keskiviikkona ja luin 10 ensimmäistä lukua ja eilen luin loput parisataa lukua. Lukujen määrän suuruus selittyy sillä, että yksi luku on aina yhteen tapahtumapaikkaan sidottu, joten jotkut luvut ovat vain puolen sivun mittaisia.

Viimeiset parikymmentä lukua ovat niin kertakaikkisen tiheätahtisia, että mullahan aivan sydän pomppasi kurkkuun. Suosittelen kirjaa kovasti näin kesäiltojen vietoksi!

Heipsun!

Ps. Tämänkin kirjan ostin Kirjamessuilta, taisi olla 4 euroa (:

1 kommentti:

  1. Mun mielestä kirja on ihan ..... huono. Kirjailja ei tiedä mitään (tai ainakin paljon vähemmän kuin olisi tarpeen uskottavuutta saavuttaakseen) tietokoneista, sähköjärjestelmistä, moottoreista, fysiikasta, lentokentista, punkkreista jne. Kuuntelen kirjaa lenkkeillessä ja ollen useampaa kertaan purskahtanut nauruun pahimpien mokien kohdalla. Pahinta on, että hän ei tiedä tai välitä ihmisten toimintalogiikasta.

    VastaaPoista