lauantai 17. syyskuuta 2011

Bagua

Bagua on kahdeksan guan eli trigrammin kaavio, joka esittää kiinalaisen kosmologian mukaista maailmankaikkeuden järjestystä. Järjestyksiä on kaksi: synnynnäinen eli Fuxin bagua ja omaksuttu eli kuningas Wenin bagua.


Trigrammit ovat: qian 乾, "taivas"; xun 巽, "tuuli"; kan 坎, "rotko" tai "vesi"; gen 艮, "vuori"; kun 坤, "maa", zhen 震, "ukkonen", li 離, "tuli"; ja dui 兌, "kosteikko" tai "ilo"


Alkuperä


Myyttinen hallitsija Fuxi, joka eli noin 2852 - 2737 ennen ajanlaskumme alkua, tutki taivasta ja maata sekä kaikkea niiden väliin sijoittuvaa olevaista. Hän loi kahdeksan trigrammia luokitellakseen asioita. Hänen sanotaan järjestäneen trigrammit xiantian - baguaksi. Myöhemmin Zhou-dynastian perustajan, kuningas Wenin sanotaan tutkineen trigrammeja ja järjestäneen ne houtian - baguaksi.


Xiantian ja houtian on länsimaisilla kielillä käännetty varhaiseksi taivaaksi ja myöhemmäksi taivaaksi. Kyseessä on "sanakirja-käännös". Todellisuudessa kyseessä ovat termit, joiden merkit menettävät oman merkityksensä toiseen merkkiin liitettynä. Xiantian tarkoittaa syntymässä saatua, synnynnäistä. Houtian tarkoittaa syntymän jälkeen omaksuttua. Termejä käytetään laajasti eri yhteyksissä kuvaamaan asioiden lähtökohtaa, jota ei voi muuttaa (xiantian), sekä asioiden muokkaamista ja muuttumista aktiivisen toiminnan vaikutuksesta (houtian).


Xiantian - bagua eli synnynnäinen bagua


Xiantian - baguassa, joka tunnetaan myös Fuxin järjestyksenä, taivas (qian) on ylhäällä ja maa (kun) alhaalla. Taivaan ja maan välillä vasemalla (idässä) on tuli eli aurinko (li) ja oikealla vesi eli kuu (kan), jotka määräävät ajankulusta. Vuori (gen) ja kosteikko (dui) ovat toisiaan vastapäätä. Ne muodostavat maantieteellisen akselin eli ylänkö - alanko - parin ja kuvaavat veden valumasuuntaa. Tuuli (xun) tuo alavilta mailta kostean ilmavirtauksen, joka vuoren kohdatessaan synnyttää ukkosen (zhen). Tämä on meteorologinen pari. 


Kukin pari on toisensa vastakohta. Xiantian - baguaa pidetään täydellisen, harmonisen maailman kuvana. Näin se on voimakas hyvän onnen symboli, jota käytetään laajasti talismaaneissa ja koriste - esineissä. 




Yhdistettynä Ying Yang - symboliin, Xiantian - bagua kuvaa täydellisyyttä ja tasapainoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti